Te costa pana la aproximativ 1.240 de lei, in functie de domeniul de activitate, numarul de asociati si situatia fiscala. Pe langa taxele pe care le vei avea de platit la ONRC, va trebui sa platesti si un onorariu al lichidatorului intre 500 si 1.000.

“Pentru o procedura de dizolvare voluntara, onorariul lichidatorului este cuprins intre 500 si 1.000 de lei”, a declarat pentru incont.ro Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Etape pentru dizolvarea, lichidarea unui SRL

In prima etapa se depune la Registrul Comertului hotararea Adunarii Generale a Actionarilor privind dizolvarea si numirea lichidatorului. In aceasta prima etapa trebuie sa platiti intre 90 si 140 de lei, respective taxa de mentionare in registrul comertului a depunerii hotararii AGA (30 de lei),  tariful de publicare în Monitorul Oficial (intre 50 si 100 de lei, in functie de numarul de caractere) ÅŸi taxa de transmirete spre publicare in Monitorul Oficiala hotararii AGA (10 lei). Cererea se soluÅ£ionează în aproximativ 5 zile de la depunere. 

In a doua etapa, la 30 de zile de la publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial, la registrul comertului depe langa tribunal se depune cererea de inregistrare a lichidatorului, hotararea AGA de la prima etapa (copie),  specimenul de semnatura al lichidatorului.

Costurile la Registrul Comertulu doar pentru aceste acte sunt de aproximativ 90 de lei, taxele pe carele vei plati fiind pentru inregistrarea dizolvarii si lichidarii (30 de lei), numirea lichidatorului (30 de lei), depunerea specimenului de semnatura (30 de lei).

In etapa a treia se depune la Registrul Comertului spre mentionare si publicare in Monitorul Oficial situaţia financiară finală. Pentru depunere, platiti o taxa de 14 lei.

In a ultima etapa, la 15 zile de la data publicarii situatiei financiare finale in Monitorul Oficial, la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal se vor depune cererea de radiere, situatia financiara de lichidare si repartizare a activului, certificatul de inregistrare, certificatul fiscal din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat.

Numarul societatilor comerciale care au recurs la dizolvari voluntare a crescut in luna ianuarie din acest an cu 136,18%, la 829, fata de perioada similara a anului 2009, cand au fost inregistrate 351, potrivit ONRC.

Cele mai multe dizolvari voluntare au avut loc in Capitala (131) si in judetele Constanta (68), Bihor (48) si Galati (43).

Unii patroni de firme au preferat sa suspende activitatea firmelor ca sa scape de plata impozitului minim. Astfel, un numar de 12.886 de societati comerciale si-au suspendat activitatea în primele doua luni din acest an, in crestere de 4,7 ori fata de lunile ianuarie si februarie din 2009, cand au fost inregistrate 2.710 de asemenea cazuri, potrivit ONRC.