La reuniunea de la Atena a grupului informal cunoscut sub numele de Initiativa de la Viena s-a adus in discutie un proiect care propune scoaterea in afara legii a creditelor de consum in valuta, au spus patru surse apropiate situatiei, potrivit Reuters.

Riscurile pe care le presupun creditele de consum in valuta nu reprezinta insa un motiv suficient pentru ca acestea sa fie interzise, iar o asemenea masura ar fi chiar "periculoasa", considera Radu Ghetea.

"Ajungem la o teorie si anume ca imprumuturile in valuta au riscuri foarte mari si unii s-au gandit chiar sa le interzica. Nu cred ca se va intampla asa ceva. [...] Daca s-ar face asta am merge intr-o zona foarte periculoasa, a unui control al pietei cu masuri administrative. Nu am mai avea piata. Trebuie sa lasam piata sa se exprime liber", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"In Romania am limita foarte mult posibilitatea de creditare, pentru ca resursele in lei sunt numai cele din piata. [...] Banca Nationala nu poate emite lei numai ca sa suplineasca lipsa de valuta pe care bancile straine o aduc prin linii de finantare", a adaugat Radu Ghetea.

"Ar fi chiar periculos. S-ar putea ajunge la un semn de intrebare in ceea ce priveste interesul bancilor de a mai veni sa lucreze in Romania. Avantajul bancilor straine a fost atragerea de fonduri pentru a credita economia Romaniei", a conchis acesta.

Ce alegem: credit in lei sau credit in valuta?

Fiecare dintre cele doua are avantaje si dezavantaje. De mentionat insa ca cine vrea sa contracteze un credit in valuta trebuie sa fie foarte sigur ca veniturile sale ii vor putea acoperi si pe viitor rata, indiferent de fluctuatia cursului de schimb.

In ceea ce priveste creditul in lei, acesta are dezavantajul unei dobanzi putin mai mari, dar nu este supus riscurilor de pe piata valutara.

"Daca vorbim de un credit pe termen scurt si la care exista resurse in valuta de rambursare a creditului din partea clientului, sigur ca imprumutul in valuta este mai ieftin si recomandat. Daca vorbim pe termen lung, lucrurile sunt diferite. Riscurile valutare ce pot aparea sunt necunoscute si viata ne-a aratat ca te pot lovi exact cand te astepti mai putin", spune Radu Ghetea.

Daca ai salariul in lei si creditul in euro, exista riscul unor resurse mai mici, cu care sa trebuiasca sa platesti aceleasi datorii, in functie de cursul de schimb, explica seful ARB.