"Evoluţiile sectoriale (...), precum şi contracţia mai amplă din sectorul agricol, la care se adaugă şi revenirea mai lentă la nivel internaţional, au contribuit la revizuirea negativă a Produsului Intern Brut, care este estimat a atinge o valoare de 1040,8 miliarde lei în anul 2020 şi o dinamică anuală de -4,4%", se menţionează în Nota privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici din economia românească în perioada 2020 - 2024.

Conform sursei citate, apariţia celui de al doilea val al pandemiei şi continuarea măsurilor de distanţare fizică în trimestrul IV au avut în plan economic, pentru anul 2020, un impact negativ mai amplu decât cel estimat iniţial asupra unor sectoare, cum ar fi serviciile prestate populaţiei sau vânzările de autoturisme, ceea ce a impus o diminuare mai pronunţată, cu 0,3 puncte procentuale a valorii adăugate brute pentru servicii.

La acestea se adaugă şi scăderile mai ample de producţie comunicate de INS pentru sectorul agricol, actuala prognoză a valorii adăugate brute fiind în acest caz inferioară cu 0,7 puncte procentuale. În acelaşi timp, au fost reevaluate pozitiv pentru anul 2020 rezultatele din domeniul construcţiilor, cu un plus de 1,1 puncte procentuale.

În Prognoza pe termen mediu 2020 - 2024 - varianta de iarnă 2021, CNSP estimează o scădere o consumului privat de 4%. Soldul balanţei comerciale este estimat la 18,4 miliarde lei, iar cel al contului curent la 10,9 miliarde lei (deficit de 5% din PIB). Inflaţia la finele anului este estimată la 2,6% şi rata şomajului la 3,5%.

Guvernul a aprobat, în noiembrie, a treia rectificare din 2020, luând în calcul o contracţie economică de 4,2%.

"Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat", anunţa, în noiembrie, Florin Cîțu, ministru de Finanţe la acea dată.