Valoarea rezervei de aur a atins un nou maxim istoric al ultimilor 20 de ani, influentata de cresterea puternica a cotatiilor la aur pe pietele internationale.

Avand in vedere aceasta evolutie, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la finele lui august au fost de 36,766 miliarde euro, in crestere cu 320 milioane euro fata de iulie.

Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva Bancii Nationale (BNR) la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea institutiei, si a atins recordul istoric in 1940, cand detinea aproape 140 de tone din metalul pretios, ocupand locul al 12-lea in lume. In 1989 rezerva de aur se situa la 68 de tone, iar din 2000 pana in prezent a fluctuat intre 103 si 105 tone.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a declarat ca proiectul Rosia Montana trebuie demarat, pentru a suplimenta rezerva de aur a BNR.

Basescu vrea inceperea proiectului Rosia Montana: “Rezerva de aur a BNR trebuie sa ajunga la 200 tone”. Ce spun oficialii Bancii Nationale VIDEO

In luna august, au fost inregistrate intrari la rezerva valutara de 1,119 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

In aceeasi preioada, s-au consemnat iesiri de la rezerva valutara de 1,25 miliarde euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

Citeste si:

Romania are mai mult aur decat Bulgaria si
Ungaria. Ce loc ocupa in clasamentul detinatorilor de metal pretios

Der Spiegel: Goana dupa aurul Transilvaniei. Romania a descoperit ceva mai bun decat euro