"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al bancii.

Draghi a declarat, in februarie, ca banca centrala "are nevoie de mai multe informatii" pentru a analiza "complexitatea situatiei" economiei zonei euro. Seful BCE astepta informatii privind cresterea economica din uniunea monetara, impactul turbulentelor de pe pietele emergente, date referitoare la creditele acordate populatiei, precum si noile prognoze ale BCE.

Chiar daca recuperarea economica ramane fragila, informatiile din ultimele patru saptamani au fost incurajatoare. PIB al zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al patrulea, mai puternic decat anticipau analistii. De asemenea, increderea in economie a urcat in februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, iar activitatea din servicii si industria prelucratoare a inregistrat cea mai puternica accelerare incepand din iunie 2011.

Banca Angliei a decis, tot joi, sa mentina la minimul record de 0,5% dobanda de politica monetara, iar valoarea programului de achizitie de obligatiuni prin care introduce lichiditati in piata financiara, la 375 miliarde de lire sterline.

Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la 0,5% din martie 2009.

BCE a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economica a zonei euro

Banca Centrala Europeana a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economica a zonei euro in 2014, dar a revizuit in scadere prognoza privind inflatia, a anuntat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de AFP.

BCE se asteapta pentru acest an la crestere economica de 1,2% si inflatie de 1%. In decembrie, banca lua in calcul un avans al PIB de 1,1% pentru anul 2014 si inflatie de 1,1%.

"Somajul s-a stabilizat si este asteptata materializarea unei anumite imbunatatiri a cererii de consum", a spus Draghi intr-o conferinta organizata dupa o decizie de politica monetara.

Riscurile semnificative la adresa cresterii economice persisita, mai ales din cauza problemelor din tarile emergente si a incertitudinilor geopolitice din tari vecine spatiului comunitar.

Pentru anul urmator, BCE a mentinut neschimbate prognozele, la 1,5% pentru avansul PIB si la 1,3% pentru cresterea preturilor.

Pentru 2016%, BCE estimeaza o inflatie de 1,5% si o rata de crestere economica de 1,8%, a spus Draghi. BCE a publicat pentru prima data prognoze si pentru al treilea an.

Proiectiile economice au fost asteptate cu interes de pietele financiare, intrucat au un rol determinant in deciziile de politica monetara ale bancii.