Jim Yong Kim, in varsta de 52 de ani, este medic, antropolog si presedinte al Universitatii Dartmouth din New Hampshire. Pare sa fi avut succesul asigurat, avand in vedere ca a beneficiat de sustinerea Statelor Unite, Japoniei, Canadei, Rusiei si foarte probabil a tarilor europene, potrivit Mediafax.

Kim era mai putin cunoscut, inclusiv in propria sa tara, inainte de a fi nominalizat de presedintele Barach Obama.  El se bucura de sustinerea celor care militeaza pentru drepturile bolnavilor, dar va trebui sa depaseasca scepticismul economistilor si al corporatistilor, care ii reproseaza lipsa de experienta financiara si diplomatica. 

Kim si-a consacrat cariera, in mare parte, cercetarilor in domeniul tuberculozei si SIDA. Este co-fondator al asociatiei Partners in Health, care ofera tratamente si mijloace de prevenire a imbolnavirilor populatiei defavorizate din tarile sarace. El a lucrat apoi la Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar in 2009 a devenit presedinte al al Universitatii Dartmouth din New Hampshire.

Ministrul nigerian de Finante, Okonjo-Iweala, primul candidat non-american la presedintia BM, a fost cel mai important concurent al lui Kim.

In opinia sa, americanii si europenii "aveau responsabilitatea sa nu mai perpetueze un sistem a carui vechime a depasit 60 de ani".  Okonjo-Iweala este populara in randul functionarilor Bancii Mondiale, unde a avut o cariera de 25 de ani, intercalata cu functii ministeriale in Nigeria. 

In perioada 2007-2011, Okonjo-Iweala a ocupat functia de director general la Banca Mondiala. 

"Inainte, cand exista un singur candidat, decizia depindea in proportie de 99% de alegerea facuta de presedintele SUA, si 1% de meritele candidatului. Acum, existenta mai multor candidati face ca meritele sa conteaza mai mult, dar nu hotarator", a declarat economistul Uri Dadush, fost angajat al BM. 

De la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International a existat consensul ca presedintia BM sa revina Statelor Unite, iar functia de director general al FMI unui european.

Consiliul de administratie al Bancii Mondiale este format din 25 de membri care reprezinta tari sau grupuri de state. Decizia trebuie luata prin consens, in principiu fara vot. 

Mandatul actualului presedinte al BM, americanul Robert Zoellick, se incheie pe 30 iunie.