Depozitele sectorului privat din bancile elene au scazut cu proape 3% in ianuarie, al doilea mare declin de la inceputul crizei, pana la 174,9 miliarde de euro, cel mai scazut nivel din noiembrie 2006. In decembrie depozitele au crescut usor.
La nivelul actual, depozitele bancare sunt cu 28% sub maximul record atins in decembrie 2009.

Scaderea din ianuarie reflecta temerile legate de ce se va intampla cu banii din banci in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, dar si ingrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la tarile zonei euro si FMI.

Depozitele private din Portugalia si alte state de la periferia zonei euro au evoluat usor mai bine. In Portugalia au inregistrat o crestere foarte redusa, la 233,2 miliarde de euro, iar in Italia, Irlanda si Spania au scazut usor.

Pierderile mari de depozite cauzeaza probleme majore bancilor, care trebuie sa gaseasca surse alternative de finantare pentru a-si reface rezervele de capital sau sa-si reduca afacerile.

Fitch mentine ratingurile bancilor elene, dupa coborarea Greciei la "default inevitabil"

Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra califictivelor bancilor elene.

Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale. Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.

"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la FMI, UE si BCE pentru refinantarea, lichiditatea si recapitalizarea bancilor elene, noteaza analistii agentiei.

Fitch considera ca exista presiuni asupra ratingurilor, reflectate de perspectiva negativa a calificativelor pe termen lung. Bancile elene raman foarte sensibile la efectele asupra capitalului si lichiditatii generate de noua oferta de reducere a indatorarii privind implicarea sectorului privat, riscul reprezentat de Grecia dupa incheierea restructurarii datoriei, dar si la orice schimbare negativa a probabilitatii si calendarului ajutorului extern.

Institutiile de credit elene continua sa aiba acces in continuare la lichiditati prin intermediul BCE si al Bancii Greciei. Totodata, bancile vor beneficia, potrivit angajamentelor liderilor din zona euro, de sustinere in privinta calitatii garantiilor, astfel incat sa aiba in continuare accces la operatiuni de lichiditate in cadrul sistemului de banci centrale din zona euro.

Cele 30 de miliarde de euro incluse pentru banci in al doilea pachet financiar pentru Grecia, adaugate celor zece miliarde de euro din primul program, vor fi probabil suficiente pentru a acoperi pierderi rezultate din implicarea bancilor in reducerea datoriilor statului elen.

Autoritatile elene si creditorii privati au ajuns la un acord pentru reducerea indatorarii Greciei, prin asumarea de catre detinatorii privati de obligatiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominala a titlurilor detinute. Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat introducerea unor clauze pentru impactul colectiv al acordului in privinta obligatiunilor aflate sub incidenta legilor din Grecia.

Daca procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul "RD", "default restrictionat", avertizeaza Fitch. "RD" este penultima treapta pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de "default". La scurt timp dupa incheierea procesului de preschimbare a obligatiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria "RD" si evaluat la un nivel corespunzator noii situatii a statului elen.

Pe piata bancara din Romania, EFG controleaza Bancpost, iar NBG Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank opereaza sub brand propriu.

Citeste si:

O noua tara primeste acordul de aderare la Uniunea Europeana

Apple are bani sa cumpere si Grecia. CEO-ul companiei, Tom Cook, nu stie ce sa faca cu lichiditatile de aproape 100 mld. dolari