Dobanda nominala a coborat la o singura cifra, fiind de 9,88% pe an, astfel ca la un credit de 175.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 35 de ani rata lunara ajunge la 1.490 de lei. Anterior, rata lunara era de 1.760 de lei. Clientii trebuie sa mai achite si un comision de analiza dosar de echivalentul a 400 de euro.

Ipotecarele in lei au fost considerate mult timp de bancheri produse de rangul al doilea, in conditiile in care majoritatea clientilor prefera sa-si asume riscul valutar si sa se imprumute in euro datorita dobanzilor semnificativ mai mici. Miscarea Alpha a fost insa fortata de noile reglementari privind creditele pentru populatie, care restrictioneaza accesul la finantare in valuta.

Creditele ipotecare in euro vor putea fi vandute din aceasta luna numai cu avans de minim 25% din pretul locuintei finantate, in timp ce la lei clientii vor putea sa contribuie in continuare cu un avans de 15%. Vanzarile de credite in moneda locala ar putea creste in aceste conditii, mai ales daca si dobanzile la lei vor scadea, incurajate de relaxarea politicii monetare de catre BNR.

Un obstacol in calea cresterii creditarii in lei l-ar putea reprezenta pentru o perioada programul "Prima casa", unde avansul a ramas la 5% inclusiv pentru finantarile in euro. De fapt, peste 80% din ipotecarele acordate de banci in criza au fost garantate de stat prin acest program.

Preferinta pentru euro vine in contextul in care dobanda la creditele exprimate in aceasta moneda este, in medie, mai mica cu 3 puncte procentuale decat la lei, ceea ce inseamna o rata lunara cu 50% mai mica la un imprumut de valoare medie. De exemplu, la un imprumut in valuta de 40.000 de euro, rata lunara este de 240 de euro (circa 1.000 de lei).

Citeste continuarea pe www.zf.ro