Cercetatorul Petro Pinto, care lucreaza la Laboratorul de comunicatii audiovizuale din cadrul EPFL, a pus la punct un sistem "care ar putea sa se dovedeasca un aliat pretios" pentru aceia care efectueaza anchete criminale sau care cauta originea unei informatii aparute pe internet, informeaza AFP.

"Gratie metodei noastre, reusim sa ajungem la sursa oricarui tip de informatii care circula intr-o retea si putem sa facem acest lucru monitorizand un numar restrans de membri", a explicat Pedro Pinto.

Pentru a-si exemplifica reusita, savantul portughez a spus ca a reusit sa il depisteze pe autorul unui zvon care circula intre 500 de membri ai unei aceleiasi retele, observand mesajele schimbate doar intre 15 si 20 de persoane.

"Algoritmul nostru este capabil sa refaca in sens invers drumul parcurs de informatie si sa urce pana la sursa", a precizat Pinto.

Cercetatorul portughez si-a testat sistemul si pentru a gasi originea unei maladii infectioase in Africa de Sud. "Prin modelarea informatica a retelelor de circulare a apei, a raurilor si a transporturilor umane, am putut sa gasim locul unde au fost declarate primele cazuri", a explicat Pedro Pinto.

Cercetatorul si-a testat sistemul si pe comunicatiile telefonice asociate cu pregatirea atentatelor din 11 septembrie 2011. "Reconstruind reteaua acestor teroristi doar pe baza informatiilor aparute in presa, sistemul nostru ne-a oferit trei suspecti potentiali, dintre care unul era chiar liderul dovedit al acelor atacuri, potrivit anchetei oficiale".

Detaliile despre acest algoritm special au fost publicate vineri in revista Physical Review Letters. Pedro Pinto a lucrat la algoritmul sau sub coordonarea a doi profesori elvetieni de la EPFL: Patrick Thyran si Martin Vetterli.