Investitorii tot mai speriati de ceea ce se intampla pe pietele bursiere internationale s-au refugiat in aur. Dar si in argint, al carui pret a urcat cu 13% anul acesta, dar si in platina care a castigat 6 procente.

Metalele pretioase tind sa sa aiba rezultate excelente in perioade de stres financiar, fiind considerate active de refugiu. Daca dati cautare pe Google "gold fear" obtineti 142 de milioane de rezultate. Cu sapte milioane mai mult ca atunci cand ai cauta "Beyonce Super Bowl!", noteaza CNN Money.

Achizitiile de aur ale bancilor centrale, precum si cele ale investitorilor chinezi care au cautat sa se protejeze de deprecierea monedei nationale, au ajutat la cresterea cererii de aur in ultimul trimestru al anului trecut, iar acest trend va continua, a apreciat Consiliului Mondial al Aurului (WGC), noteaza Reuters.  

Pe ansamblul anului trecut, cererea mondiala de aur a ramas practic neschimbata, la 4.212 tone, cu doar 14 tone mai mica decat in 2014. China a ramas cel mai mare consumator mondial de aur anul trecut, devansand India, unde dificultatile economice au influentat achizitiile de metal galben, a precizat WGC in raportul "Gold Demand Trends".  

In ultimul trimestru al anului trecut insa, cererea chineza pentru monede de aur a inregistrat o crestere de 25% in ritm anual, pe masura ce consumatorii au incercat sa-si protejeze averile dupa ce autoritatile de la Beijing au devalorizat yuanul. Dar, din cauza turbulentelor de pe pietele bursiere si a incetinirii economiei, cererea chinezilor pentru bijuterii din aur a scazut cu 3% in ritm anual.  

De asemenea, pentru a-si diversifica rezervele, bancile centrale au cumparat anul trecut o cantitate de 588,4 tone de aur, o cifra devansata doar de recordul de 625,5 tone din 2013.

Datele WGC arata ca achizitiile de aur ale bancilor centrale au accelerat in a doua jumatate a anului trecut si au crescut cu 25% in ritm anual in ultimele trei luni, in conditiile in care nevoia de diversificare s-a accelerat, pe fondul scaderii pretului petrolului si a increderii in economia mondiala.  

"Privind in perspectiva, cererea fizica de aur va continua sa fie sprijinita de achizitiile bancilor centrale si continuarea achizitiilor de bijuterii, lingouri si monede de catre gospodariile din intreaga lume, in frunte cu India si China", a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.

"Pe partea de investitii, daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultimul an, avantajele aurului sunt evidente. In timp ce pietele bursiere au scazut, aurul a inregistrat performante bune", a adaugat Hewitt.  

Cererea chineza de aur s-a ridicat la 985 tone anul trecut, fiind urmata de cea din India, cu 849 tone. Impreuna, cele doua tari au fost responsabile pentru aproape 45% din cerea mondiala totala de aur, in conditiile in care cererea consumatorilor a crescut cu 2%, respectiv 1% in cele doua tari.  

Sectorul bijuteriilor a ramas principala sursa de cerere pentru aur la nivel mondial, in pofida unui usor declin de 3%, pana la 2.415 tone in 2015, de la 2.481 tone in 2014.

In schimb, cererea globala de aur pentru investitii a crescut anul trecut cu 8%, pana la 878 de tone, de la 815 tone in 2014.  

Pe partea ofertei mondiale de aur, aceasta a scazut cu 4% anul trecuta pana la 4.285 de tone, unul dintre motive fiind si incetinirea productiei minelor de aur. In incercarea de a-si reduce costurile companiile miniere aur au redus treptat productia incepand din 2013 astfel ca in ultimul trimestru al anului trecut s-a inregistrat prima contractie trimestriala a productiei de aur de dupa 2008.