"Admite cererea debitorului Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti. In temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85. 2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, deschide procedura generala a insolventei impotriva debitorului Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti", se arata in decizia data, miercuri, de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Judecatorii au fixat ca termen limita de depunere de catre creditori a opozitiilor in 10 zile de la notificare. Decizia poate fi atacata tot la Tribunalul Bucuresti cu apel in termen de 7 zile de la comunicare.

Si Consiliul de Administratie al ELCEN a decis inaintarea cererii de intrare in insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, solicitare care va fi judecata joi.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a mandatat conducerea RADET, in 23 septembrie, sa deschida procedura insolventei, pentru rezolvarea problemei datoriilor istorice ale Regiei catre ELCEN si pentru a evita oprirea alimentarii Capitalei cu agent termic.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, ca intrarea in insolventa a RADET inseamna ca Regia va plati facturile la zi catre ELCEN, plati care nu sunt un moft, ci o necesitate absoluta pentru ca populatia sa primeasca apa calda si caldura.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi. Tin sa precizez ca sustinem orice forma de protectie juridica, atat timp cat societatea se recladeste pe principii solide si nu pericliteaza bunastarea cetatenilor. Insolventa inseamna, in primul rand, plata facturilor la zi", a aratat ministrul.

Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorica de 3,9 miliarde de lei catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de caldura si apa calda pentru Capitala. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la randul sau debite in valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Gabriela Firea: Bucurestenii nu vor ramane fara apa calda si caldura

La aceeasi data, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, dadea asigurari ca bucurestenii vor beneficia de apa calda si caldura.

"Ii asigur pe toti bucurestenii ca vor avea la timp si in conditii deosebite de confort atat apa calda, cat si caldura in timpul sezonului rece si abia acum putem sa dam aceasta garantie deoarece, asa cum stiti, din doua in doua zile, noi primeam notificari din partea ELCEN ca se opreste agentul termic, pentru ca la randul lor au anumite presiuni si notificari din partea Romgaz, Distrigaz", a precizat edilul general.

Ea a adaugat ca insolventa nu inseamna inchidere sau faliment, nici "haos economic", ci, dimpotriva, "o relansare a activitatii RADET".

"Astazi, de fapt, am intrat in legalitate. Aceasta masura trebuia luata cu mult timp inainte, in momentul in care contul RADET a fost poprit de catre ELCEN. Exista legislatie in vigoare care spune foarte explicit ca suntem in fata unei bancrute simple, deci trebuia declarata procedura de insolventa cu mai mult timp inainte. Noi nu facem acum decat sa aplicam legea. Vreau sa ii asigur pe toti angajatii RADET ca nu se pune problema disponibilizarilor, nu trebuie sa se gandeasca la somaj, este vorba despre o modalitate de a salva aceasta entitate economica, de a livra la modul continuu si apa calda si caldura si, de asemenea, de a restructura aceasta regie care ani de zile a fost condusa de manageri PNL care au dus-o aproape in pragul falimentului", a spus Firea.

Gabriela Firea a facut apel la Guvern pentru ca si Ministerul Energiei, in perioada urmatoare, sa evalueze cu mai multa atentie si responsabilitate activitatea ELCEN si sa ia masurile judiciare si economice care se impun. Ea a adaugat ca in contextul in care doar RADET se modernizeaza si restructureaza, rezultatul nu va fi cel dorit.

Romgaz mai livreaza gaze catre ELCEN pana in 6 octombrie

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al Romgaz a decis, la inceputul saptamanii, continuarea livrarilor de gaze catre ELCEN pana pe 6 octombrie, pana la aprobarea unei Ordonante de Urgenta promovate de Ministerul Energiei pentru rezolvarea situatiei privind alimentarea cu energie termica a Capitalei.

Ministerul Energiei vrea sa promoveze o ordonanta de urgenta, astfel incat Primaria Capitalei sa poata plati subventiile la incalzire in avans, iar Romgaz sa nu intrerupa furnizarea gazelor catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).

"Ordonanta de urgenta va permite Primariei sa plateasca in avans subventia catre RADET, iar banii sa ajunga, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel incat Romgaz sa nu intrerupa furnizarea de gaze catre producatorul de energie termica din Bucuresti. Acesti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar pana la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai putin in functie de conditiile meteo", au declarat surse din domeniu, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, saptamana trecuta, la masa negocierilor, toti actorii implicati in acest lant au fost de acord cu aceasta varianta de compensare a datoriilor, insa Consiliul de Administratie al Romgaz, intrunit luni, cere asigurari din partea Ministerului Energiei ca aceasta ordonanta va fi discutata in Guvern in sedinta de miercuri.

Marti, 27 septembrie, la finalul unei intalniri de urgenta cu conducerea Romgaz si ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, declara ca alimentarea cu apa calda a Capitalei nu va fi intrerupta in urmatoarele sapte zile, intrucat ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plati gazele furnizate de Romgaz.

In cazul in care Romgaz nu va mai furniza gaze catre producatorul de energie termica, ELCEN ar fi nevoit sa opreasca alimentarea cu agent termic in Capitala.