Astfel, in comparatie cu datele raportate anul trecut, diferentele sunt urmatoarele:

- Numarul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 ore, la 159, in prezent;
- Numarul de plati pe an a scazut de la 39 de plati, la 14 plati'
- Ponderea taxelor si impozitelor in profitul total a crescut usor de la 42,9%, la 43,2%.

In comparatie cu statele din Europa Centrala si de Est, Romania a cunoscut cel mai mare progres al eficientizarii platii taxelor si impozitelor in ultimii doi ani, fiind acum situata in clasament peste tari precum Ungaria (locul 88), Polonia (locul 87), Cehia (locul 119), Slovacia (locul 100) sau Bulgaria(locul 89).

Este o veste foarte buna pentru Romania si pentru noi, cei care am lucrat continuu la o noua relatie caracterizata prin respect si implicare intre ANAF si contribuabili. Nu ne vom opri aici, asta este sigur. Avem demarat proiectul Spatiul Privat Virtual pe care de anul viitor il vom extinde in toata tara si atat persoanele fizice cat si persoanele juridice isi vor putea accesa online situatia fiscala. Iar in paralel, taxele si impozitele vor putea fi achitate cu cardul, intr-un punct unic. intr-un orizont de timp scurt spre mediu tara noastra se va putea lauda cu o administratie fiscala moderna si o abordare mult mai umana si prietenoasa a Fiscului fata de contribuabilii onesti”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Raportul “Paying Taxes 2015” a fost realizat de compania de consultanta si audit financiar PricewaterhouseCoopers si Banca Mondiala