Pentru inceput se va crea o societate mixta din aportul exclusiv in numerar al Nuclearelectrica si al investitorului privat selectat, corespunzator unor cote de 49%, respectiv 51%, se arata intr-o strategie a Nuclearelectrica privind atragerea unui partener in aceasta investitie.

Strategia va fi supusa aprobarii AGA Nuclearelectrica din 22 august.

Nuclearelectrica va contribui initial la capitalul social al firmei mixte cu aport in numerar in functie de necesitati, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentand 49% din capitalul initial al firmei mixte. Firma mixta se va transforma, dupa doi ani, in producator independent de electricitate (IPP)

In aceasta societate mixta, Nuclearelectrica va transfera valoarea investita in EnergoNuclear (firma mixta creata pentru acest proiect in urma cu mai multi ani si care este acum controlata integral de Nuclearelectrica).

In firma mixta, Nuclearelectrica va avea dreptul de a participa cu aport in natura reprezentat de activele existente in proprietatea sa destinate proiectului, printre care si 75 de tone de apa grea. Nuclearelectrica nu va avea obligatia sa furnizeze apa grea pentru reactoarele 3 si 4.

De asemenea, statul roman va avea dreptul de a intra in structura actionariatului cu aport in natura, la orice data ulterioara constituirii firmei mixte, cu respectarea procentului minim de detinere de catre investirtorul privat.

"Se va avea in vedere ca participatia cumulata a Nuclearelectrica si, dupa caz, a statului roman sa nu scada sub 30% din capitalul social", potrivit strategiei de atragere a investitorilor in proiectul reactoarelor 3 si 4.

Cerinta principala este ca investitorul privat sa poata dovedi ca are capabilitati in constructia de reactoare nucleare si in finantarea, din surse propii sau atrase, a unor astfel de investitii.

De asemenea, avand in vedere ca centrala din Cernavoda este proiectata sa functioneze cu tehnologie canadiana CANDU 6, investitorul privat care va fi selectat va trebui sa demonstreze ca stie sa construaisca si sa administreze in conditii de siguranta reactoare nucleare dotate cu o astfel de tehnologie.

Ultimii doi investitori privati de la reactoarele 3 si 4 CNE, Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013, sa paraseasca proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat in acest proiect.

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008 si apoi a fost prelungit de mai multe ori, pana la 31 decembrie 2013.

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Guvernul spera sa construiasca reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnata o scrisoare de intentie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei.