Directorul General al Oracle România este acuzat că ar fi primit aproape 900.000 de euro mită de la firme româneşti ca să le ofere licenţe la preţuri avantajoase. Le-ar fi ajutat astfel să câştige contracte de zeci de milioane de euro cu companii şi autorităţi ale statului. O gravă neînţelegere, afirmă Mîndruțescu.

De opt ori ar fi primit spăgi Sorin Mîndruțescu între 2009 şi 2013. În total peste 860.000 de euro, susţin procurorii anticorupţie care i-au percheziţionat biroul de la Oracle România. Dar şi casele familiei, inclusiv casa de vacanţa de la munte.

Anchetatorii susţin că: ”În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru că, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filială din România a companiei multinaționale, astfel că respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat.”

Cine l-ar fi denunțat pe Mîndruțescu la DNA

Sorin Mîndruțescu ar fi primit comisioane ca să nu mai fie loial companiei americane şi chiar să ajute mai mulţi jucători de pe piaţa IT din România să pună mâna pe contracte scumpe cu statul. Practic - susţin acuzatorii omului de afaceri, firmele care se înscriau la licitaţii organizate de companii sau instituţii publice pentru proiecte de anvergură de înaltă tehnologie aveau nevoie de programele Oracle, dar şi de licenţele şi serviciile de întreţinere, oferite de filială din România a multinaţionalei care îşi are cartierul general în Silicon Valey.

Iar Mîndruțescu ar fi oferit toate acestea la preţuri avantajoase şi din banii încasaţi de la stat, firmele câştigătoare îi plăteau anumite procente, proporţionale cu sumele încasate de Oracle. În acte, plăţile ar figura ca împrumuturi pe care însă Mîndruțescu nu le-ar fi returnat niciodată.

Sorin Mîndruțescu: „Singurul lucru pe care aș dori să îl spun e că compania Oracle nu e parte din acest dosar. Noi considerăm că e vorba de o regretabilă neînțelegere. Împreună cu avocații noștri vom încerca să aducem în zilele următoare probele noastre pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînțelegere.”

Sorin Mîndruțescu, susţin surse apropiate de anchetă, ar fi fost denunţat la DNA, culmea nu de firmele care au pierdut licitaţiile, ci de cele chiar şi-au asigurat câştigul cu ajutorul pretinselor spăgi. Asta după ce ele însele au ajuns pe lista neagră a fFscului pentru acuzaţii de evaziune fiscală.

Cine este Sorin Mîndruțescu, unul dintre cei mai invidiaţi şefi de multinaţionale din România

Sorin Mîndruțescu a fost cooptat în Oracle România în urmă cu 17 ani, după ce ani la rândul a lucrat în mai multe bănci din România. La început, americanii de la Oracle l-au numit director de vânzări pentru aplicaţiile software destinate băncilor.

Apoi, timp de patru ani, s-a ocupat de operaţiunile din Europa de Sud Est, funcţie în care a coordonat afacerile companiei în 11 ţări. De zece ani este director general şi a fost considerat unul dintre cei mai invidiaţi şefi de multinaţionale din România.

Până aseară când a fost chemat oficial la dna şi pus iniţial sub învinuire, apoi inculpat. Sorin Mindrutescu respinge însă acuzaţiile şi afirma că împreună cu avocatul său îşi va dovedi nevinovăţia.

În cele două ore petrecute la DNA, Sorin Mîndruțescu nu a dat nicio declaraţie în fata anchetatorilor. Deocamdată se prevalează de dreptul la tăcere. Chiar şi aşa, procurorii l-au plasat sub control judiciar pe cauţiune.

Omul de afaceri trebuia să depună până vineri 500.000 de euro, dar a ales o altă cale: a pus la dispoziţia anchetatorilor un imobil de 835.000 de euro.

Sorin Mîndruțescu are şi o avere impresionantă. Dacă la Oracle, informaţiile despre proprietăţile şi conturile deţinute de el sunt secrete, din motive de confidenţialitate, în 2013, pe vremea când era membru în Consiliul de administraţie al CFR, actualul CEO al Oracle românia îşi publicase declaraţia de avere în care arăta că deţine jumătate dintr-un teren de 6000 metri pătraţi la Zărneşti şi tot jumătate din trei imobile - un apartament la Bucureşti, o casă la Corbeanca şi una la Bran.

Mîndruțescu avea acum 7 ani ceasuri în valoare de 25.000 de euro şi bijuterii în valoare de 20.000. Mîndruțescu avea şi depozite bancare - peste un milion de lei şi peste o sută de mii de dolari. În 2013, avea acţiuni nu doar la Oracle, ci şi la o clinică de chirurgie plastică a soţiei sale, iar de la Fondul Proprietatea primea o indemnizaţie de peste 100.000 de lei.