El a precizat ca, in cursul dupa-amiezii de joi, Consiliul de Administratie al ELCEN se va intruni pentru a discuta care sunt solutiile pe care le poate aborda compania dupa decizia RADET de a-si cere insolventa, una dintre solutii fiind intrarea in insolventa inclusiv a ELCEN.

"S-a facut o analiza a situatiei, analiza pe care o vom discuta dupa-amiaza in CA. Se vor analiza mai multe optiuni. Cu siguranta, o sa fie pe masa toate solutiile. Daca ELCEN nu ar intra in insolventa, ar fi intr-o situatie si mai dificila decat daca ar intra", a sustinut Agrisan.

El a explicat ce ar insemna pentru ELCEN intrarea in insolventa.

"Se vrea o protectie temporara cu privire la datoriile din trecut si o obligatie de a fi foarte corecti si exacti cu privire la plata datoriilor curente, precum si o posibilitate de reorganizare in viitor. Depinde destul de mult de modul in care ne vom sincroniza cu RADET si cu primaria, sa nu existe o relatie tensionata. Suntem dependenti unii de altii, suntem constienti de acest lucru, nu vrem sa murim impreuna, ci sa furnizam caldura si apa calda Bucurestiului. Deci, este esentiala o buna coordonare si o buna comunicare cu dumnealor, chiar daca suntem pe pozitii divergente", a spus Dan Agrisan.

Intrebat daca situatia actuala poate ameninta alimentarea cu energie termica in aceasta iarna pentru locuitorii Capitalei, Agrisan a sustinut ca acest lucru depinde de modul in care se coordoneaza toti actorii de pe lantul de producere si furnizare a caldurii.

"Riscul ca alimentarea sa fie amenintata exista in fiecare an, dar nu depinde in totalitate de noi. Nu vad un risc mai mare in momentul de fata, daca ne coordonam cu primaria si cu RADET. Am convingerea ca isi vor asuma posibilitatile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred ca vor fi probleme, solutii exista si din partea dumnealor. Nu am vazut vreo dorinta de a lasa responsabilitatea pe umerii altora", a subliniat reprezentantul ELCEN.

Potrivit acestuia, intrarea in insolventa a RADET inseamna o incercare de rezolvare a situatiei care treneaza de cativa ani cu privire la lantul datoriilor din acest sector.

"Gestul acesta de a introduce RADET in insolventa este un gest care cu siguranta ne impacteaza pe noi si ne obliga sa luam niste masuri, insa este un gest care poate fi catalogat si drept curajos. Inseamna sa-ti asumi sa rezolvi o problema. Este de apreciat faptul ca, dupa atatia ani, s-a hotarat cineva sa incerce sa puna punct unei povesti si sa inceapa altceva. Sper ca aceasta hotarare si responsabilitate sa caracterizeze si conducerea primariei si a RADET in continuare si sa inteleaga ca este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odata intrat pe el, nu se mai poate intoarce", a completat Agrisan.

Miercuri seara, surse din cadrul ELCEN au declarat ca, joi, Consiliul de Administratie al companiei va decide daca va solicita intrarea in insolventa a producatorului de energie, intrucat situatia financiara a ELCEN depinde de cea a RADET.

"In sedinta Consiliului de Administratie de joi se va decide daca ELCEN va cere, la randul sau, insolventa, intrucat situatia financiara a producatorului de energie este legata de cea a RADET. Trebuie sa ne protejam si noi, la randul nostru, de creditori", au mentionat sursele.

Conducerea RADET a fost mandatata miercuri sa deschida procedura insolventei, un proiect de hotarare in acest sens fiind adoptat in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, ca intrarea in insolventa a RADET inseamna ca Regia va plati facturile la zi catre ELCEN, plati care nu sunt un moft, ci o necesitate absoluta pentru ca populatia sa primeasca apa calda si caldura.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi. Tin sa precizez ca sustinem orice forma de protectie juridica, atat timp cat societatea se recladeste pe principii solide si nu pericliteaza bunastarea cetatenilor. Insolventa inseamna, in primul rand, plata facturilor la zi", a aratat ministrul.

Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorica de 3,9 miliarde de lei catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de caldura si apa calda pentru Capitala. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la randul sau debite in valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Gabriela Firea: Bucurestenii nu vor ramane fara apa calda si caldura

In aceste conditii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurari ca bucurestenii vor beneficia de apa calda si caldura.

"Ii asigur pe toti bucurestenii ca vor avea la timp si in conditii deosebite de confort atat apa calda, cat si caldura in timpul sezonului rece si abia acum putem sa dam aceasta garantie deoarece, asa cum stiti, din doua in doua zile, noi primeam notificari din partea ELCEN ca se opreste agentul termic, pentru ca la randul lor au anumite presiuni si notificari din partea Romgaz, Distrigaz", a precizat edilul general.

Ea a adaugat ca insolventa nu inseamna inchidere sau faliment, nici "haos economic", ci, dimpotriva, "o relansare a activitatii RADET".

"Astazi, de fapt, am intrat in legalitate. Aceasta masura trebuia luata cu mult timp inainte, in momentul in care contul RADET a fost poprit de catre ELCEN. Exista legislatie in vigoare care spune foarte explicit ca suntem in fata unei bancrute simple, deci trebuia declarata procedura de insolventa cu mai mult timp inainte. Noi nu facem acum decat sa aplicam legea. Vreau sa ii asigur pe toti angajatii RADET ca nu se pune problema disponibilizarilor, nu trebuie sa se gandeasca la somaj, este vorba despre o modalitate de a salva aceasta entitate economica, de a livra la modul continuu si apa calda si caldura si, de asemenea, de a restructura aceasta regie care ani de zile a fost condusa de manageri PNL care au dus-o aproape in pragul falimentului", a spus Firea.

Gabriela Firea a facut apel la Guvern pentru ca si Ministerul Energiei, in perioada urmatoare, sa evalueze cu mai multa atentie si responsabilitate activitatea ELCEN si sa ia masurile judiciare si economice care se impun. Ea a adaugat ca in contextul in care doar RADET se modernizeaza si restructureaza, rezultatul nu va fi cel dorit.

Firea a mai precizat ca joi va avea loc o sedinta a Consiliului de Administratie al RADET in care se va analiza inca o data situatia financiara si juridica a regiei si se vor lua masurile care se impun.