Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, luni, la Bruxelles, ca autoritatile romane au o intalnire cu reprezentanti ai Comisiei Europene in care vor discuta despre aspectele concurentiale privind privatizarea Postei Romane, la discutii urmand sa ia parte si reprezentantii Postei Belgiene.

"Impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Postei Belgiana, care este interesanta de cumpararea Postei Romane vom discuta despre eliminarea obstacolelor in calea privatizarii Postei Romane, in speta suspiciuni privind acordarea in trecut sau in prezent a unor ajutoare de stat", a spus Chiritoiu, citat de Mediafax.

Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca Posta Belgiana vrea sa se asigure ca nu exista riscul sa fie sanctionata pentru lucruri facute in trecut de Posta Romana si sa discute despre o posibila conversie in actiuni a datoriilor pe care le are Posta catre bugetul de stat.

Potrivit lui Chiritoiu, Posta Belgiana ar fi interesata si de finalizarea investigatiilor Consiliul Concurentei privind legislatia nationala a concurentei in privinta Postei Romane.

Chiritoiu: Nu este o mare fericire negocierea cu un singur ofertant

Intrebat daca faptul ca este un singur ofertant creeaza statului roman o pozitie de vulnerabilitate, Bogdan Chiritoiu a spus ca "evident ca nu este o mare fericire" negocierea cu un singur ofertant, dar a fost o procedura deschisa, iar prima data cand statul a dorit sa vanda Posta Romana nu a venit nimeni, iar apoi, dupa reluarea procedurii, doar Posta Belgiana s-a aratat interesata.

La inceputul lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana.

La finele lunii septembrie 2014, bpost a depus singura oferta neangajanta pentru cumpararea a 51% din actiunile companiei Posta Romana.

Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Salariatii celui mai mare angajator din economie castiga sub media nationala

Prima incercare de privatizare a Postei a avut loc in 2013, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Fostul sef al Postei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala au indepartat potentialii investitori.

La finele anului 2013, datoriile totale ale Postei insumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. In decembrie 2014 MSI a anuntat ca Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei in 2013. In perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi in fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei.

Cu un numar de aproximativ 28.800 de salariati in 2013, Posta Romana este cel mai mare angajator din economie, numarul acestora scazand insa cu peste 6.000 de persoane, din 2008. Potrivit Ziarului Financiar, in 2014, salariul mediu in cadrul companiei de era sub 1.300 de lei net pe luna, cu tot cu sporuri, sub salariul mediu pe economie.

MSI detine un pachet de actiuni reprezentand 75% din capitalul social al CNPR, restul actiunilor revenind Fondului Proprietatea. De cealalta parte, statul belgian controleaza peste 50% din actiunile companiei bpost, diferenta de 49,54% fiind in posesia unor investitori privati.