Profitul brut s-a cifrat la 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut.

In intervalul de referinta, s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de venituri. Astfel, veniturile din colete au crescut cu 17,8% fata de primele sase luni ale anului trecut, iar cele din serviciul Confirmare de primire (AR) - cu 11%. Serviciul Express (PrioriPost) a crescut cu 10,7%, iar veniturile din posta de scrisori au inregistrat un avans de aproape 7%.

Pe de alta parte, migrarea clientilor spre plata facturilor prin banci sau prin alte mijloace electronice a influentat usor indicatorul final. Astfel, veniturile totale s-au diminuat cu 0,4% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 562 milioane de lei (fata de 564 milioane de lei in primele sase luni din 2015).

"Lansarea unor produse inovative ca PostCollect, transferul de bani online sau imbunatatirea modalitatilor de furnizare a serviciilor pe segmentul de coletarie au influentat pozitiv cifra de afaceri a companiei. Pe de alta parte, lipsa investitiilor in tehnologie, cheltuielile fara cap si risipa din trecut au afectat segmente precum incasarea de facturi. Nu ne mai permitem ca tot profitul obtinut sa mearga spre plata datoriilor istorice. Orice disponibilitate financiara a companiei trebuie canalizata spre investitii corect fundamentate, care sa asigure un profit sigur si consistent pentru operatorul national de servicii postale”, a declarat Alexandru Petrescu, Directorul General al Postei Romane.

Cheltuielile Postei Romane au scazut, in primele sase luni ale anului, pana la 543 de milioane de lei, fata de 546 de milioane de lei in perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii unor categorii importante de cheltuieli (carburanti, chirii, incalzire, energie electrica), ca efect al incheierii unor contracte mai avantajoase, se mai arata in documentul citat.

Pe de alta parte, cresterea cheltuielilor cu personalul a avut o influenta nefavorabila. Avansul s-a datorat corelarii salariilor din Posta Romana cu salariul minim brut pe economie (majorat in iulie 2015 si mai 2016) si cresterii cheltuielilor cu platile compensatorii, ca efect al esalonarii la plata a acestor drepturi pentru salariatii disponibilizati in ultimul trimestru al anului 2013.

Posta Romana a incheiat anul 2015 cu un profit operational de 6,8 milioane de lei. Rezultatul final a fost afectat de amenda Consiliului Concurentei (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi savarsite in perioada 2011 - 2012 si pe care Posta Romana a contestat-o in instanta. In Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevazut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei.