Consiliul director al grupului a aprobat o initiativa a directorului general, Francesco Starace, ca printre vanzarile posibile in cadrul programului de consolidare financiara sa fie incluse si activele din Romania si productia de energie din Slovacia, se arata intr-un comunicat al Enel.

Potrivit Reuters, grupul vrea sa obtina pe operatiunile din cele doua tari, alaturi de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro.

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Aceste companii opereaza o retea de electricitate de 91.000 de kilometri si distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cota de piata de 34%. Diviziile Enel din Romania vand aproape 9 TWh de energie anual catre aaproximativ 2,6 milioane de clienti, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cota de piata de 20%, iar restul companii (segment pe care controleaza 38% din piata).

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

In Slovacia, Enel vrea sa vanda o participatie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producator de energie al tarii, cu o cota de piata de aproape 80%. In 2013, a raportat venituri de 2,9 miliarde de eurosi profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 708 milioane de euro.

In ultimele zile, grupul Enel a notificat formal subsidiarele din Romania si Slovacia, precum si actionarii minoritari de inceperea procesului de vanzare si a numit consultanti financiari Citigroup si UniCredit pentru operatiunile din Romania, respectiv BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia.

Grupul va furniza informatii relevante asupra procesului de vanzare guvernelor si altor autoritati din Romania si Slovacia, se arata in comunicat.

Dupa avizarea initiativei de vanzare privind activele din Romania si Slovacia, consiliul director si-a rezervat analiza ofertelor pe care le-ar putea transmite eventuali cumparatori in urmatoarele luni.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, compania a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul.

Vanzarea activelor din Romania si Slovacia fac parte dintr-un program mai amplu, inceput in 2013, care vizeaza active de circa 6 miliarde de euro, cu scopul de a reduce datoriile Enel. Pana in prezent grupul a finalizat vanzarea de active in valoare de circa 1,6 miliarde de euro. Activele din Romania si Slovacia, alaturi de alte active nestrategice, vor genera mai mult de 4,4 miliarde de euro, asigurand astfel un anumit grad de flexibilitate programului de reducere a datoriilor.

Enel opereaza si in sectorul energiei regenerabile din Romania, prin compania Enel Green Power, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata romaneasca de profil.

Citeste si:

Cum ne-au facturat furnizorii de energie electrica dublu pentru certificatele verzi. ANRE: Pretul electricitatii va scadea din iulie 2014

Cum am platit facturi umflate cu 6% la energia electrica, timp de un an, cu aprobarea statului. "Afacerea" care a dus la retinerea vicepresedintelui ANRE si a directorului Enel