"Dupa cum a anuntat si Grupul Enel in prezentarea rezultatelor financiare, suma este provizionata si pregatita sa fie platita. Procesul este birocratic si dureaza, pentru ca sunt multe proceduri de realizat. S-ar putea ca procesul sa se incheie in acest an (livrarea banilor, n.r.)”, a spus Stassis, citat de News.ro.

Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), controlata integral de Ministerul Energiei, vrea sa angajeze avocati francezi pentru eventualitatea in care deciziile recente favorabile Romaniei ale Tribunalului Arbitral International de la Paris din litigiile cu gigantii energetici Enel si E.ON privind privatizarea filialelor Electrica vor face obiectul unor actiuni in anulare in justitia franceza.

Luna trecuta, Tribunalul Arbitral International de la Paris a hotarat ca grupul energetic italian Enel trebuie sa plateasca SAPE circa 401 milioane de euro pentru 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astazi este impartita in E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia. Pretentiile formulate de statul roman se ridicau la peste 550 milioane euro.

De asemenea, Georgios Stassis a mai spus ca Enel are planuri pe termen lung in Romania, astfel ca se va concentra pe dezvoltarea in continuare a activitatilor in toate segmentele in care este prezent, intrucat acestea includ elementele din planul strategic al grupului: retele, energie regenerabila si clienti.

Enel ia in calcul simplificarea operatiunilor grupului in Romania, conform strategiei aplicata si in alte tari, de exemplu in America Latina, unde grupul energetic italian a grupat ”sub aceeasi umbrela” companiile cu activitati similare.

”Este prea devreme sa avansam ipoteze in acest sens. Discutiile sunt intr-un stadiu incipient”, a afirmat Stassis.

Referitor la cresterea pretului energiei pe bursa, in luna ianuarie, Stassis a aratat ca Federatia Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) a initiat un studiu pentru a identifica cauzele acestei evolutii.

”Trebuie facuta aceasta analiza pentru a vedea ce s-a intamplat in luna ianuarie si pentru a preveni astfel de situatii in viitor. Analiza ar putea fi gata in cateva luni”, a mentionat seful Enel Romania.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania. Grupul are 2,8 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania.