Guvernul francez se va implica astfel in negocierile dintre GE si Alstom, in timp ce grupul german Siemens a informat duminica Alstom ca este dispus sa discute oportunitati strategice.

Premierul francez, Manuel Valls, l-a insarcinat pe Montebourg sa coordoneze discutiile cu GE, a declarat pentru Bloomberg o sursa oficiala apropiata Cabinetului primului ministru.

Statul francez nu detine in mod direct actiuni la Alstom, insa Guvernul de la Paris va cere probabil GE sa ofere garantii privind mentinerea locurilor de munca, in contextul somajului record din Franta, si sa nu reduca productia pe plan intern.

Cu o capitalizare de piata de 8,3 miliarde euro, Alstom este una dintre cele mai importante companii industriale din Franta, un exemplu de succes dupa ce a fost salvata de stat de la faliment in urma cu 10 ani.

Preluarea de catre GE nu va include divizia de transporturi a Alstom, care produce trenurile de mare viteza TGV, a carei vanzare ar fi fost o chestiune sensibila din punct de vedere politic.

"Principalul obstacol pentru aceasta tranzactie va fi opozitia politica. Insa GE este un animal politic versat, atat pe plan intern cat si international. Sunt sigur ca au facut deja verificarile necesare pentru a se asigura ca aceasta discutie poate progresa", comenteaza pentur Bloomberg un analist al Berenberg Bank, Londra.

O sursa apropiata discutiilor a afirmat ca partile implicate ar putea face inca de luni un anunt privind negocierile GE-Alstom.

Alstom este lider mondial in domeniul turbinelor pentru hidrocentrale si ocupa locul al treilea, dupa GE si Siemens, pe piata turbinelor pe gaz.

Compania este al treilea mare producator de echipamente de transmisie a energiei, dupa ABB si Siemens, si concureaza cu Siemens si grupul canadian Bombardier in zona trenurilor si echipamentelor feroviare.

Siemens este "dispus sa discute viitoare oportunitati strategice", se arata intr-o scrisoare transmisa de grupul german catre consiliul director al Alstom. Reprezentantii Siemens au refuzat sa faca alte comentarii.

Grupul american GE este interesat in principal de activele Alstom din domeniul energiei, care reprezinta peste 70% din afacerile companiei franceze, iar tranzactia va fi structurata astfel incat povara fiscala sa fie redusa la minimum, au afirmat anterior surse apropiate discutiilor.

Una dintre variantele negociate este despartirea diviziei de transport a Alstom intr-o noua companie, care sa fie listata la bursa. Surse apropiate situatiei sustin ca aceasta masura era deja in pregatire inainte de inceperea discutiilor cu GE.

Separarea productiei de trenuri si echipamente feroviare intr-o noua companie ar putea face ca vanzarea Alstom sa fie mai usor de digerat din punct de vedere politic in Franta, unde popularitatea presedintelui Francois Hollande se afla la minime record. Montebourg a afirmat ca guvernul este ingrijorat de posibile concedieri si de pierderea puterii de decizie in urma tranzactiei.

GE este unul dintre cele mai mai conglomerate industriale americane, cu o gama variata de produse, de la motoare pentru avioane la locomotive, turbine si centrale electrice. Compania americana tinteste in principal activele Alstom in zona echipamentelor de transmisie a energiei si in sectorul intretinerii centralelor electrice, in perioada incipienta a revenirii economice a Europei.

Alstom a fost salvata in 2004 de guvernul francez si un sindicat de banci franceze cu un pachet de bailout de 4,4 miliarde euro, dupa ce compania a ajuns in pragul falimentului in 2003 din cauza unei cascade de probleme tehnice la o divizie de turbine pe gaz cumparata de la rivalul elvetian ABB.

Infiintata in 1928, Alstom a construit sistemul de transmisie a energiei electrice din Franta si o mare parte dintre centralele electrice din tara.

Guvernul francez poate interveni pentru protejarea companiilor pe care le considera de importanta strategica. In 2005, statul a adoptat un decret pentru a bloca eventuala preluare a Danone de catre PepsiCo. GE are 11.000 de angajati in Franta si a avut venituri de 7,8 miliarde de euro in aceasta tara in anul 2011. Alstom are 18.000 de angajati in Franta, reprezentand aproximativ 20% din totalul la nivel global.