Timp de o săptămână administratorii au putut trimite dosare la Ministerul Economiei, prin care să solicite sprijin financiar în limita a 15 la sută din cifra de afaceri.

Lista este atât de mare, încât bugetul alocat de stat nu ajunge nici măcar pentru un sfert dintre societăți. Primii bani vor intra în conturi chiar în această lună.

Primul venit, primul servit, dar nu pentru toată lumea. Pe scurt, așa arată schema de capital "MĂSURA 2". Ajutoarele de stat merg până la 150 de mii de euro și pot fi accesate de toate firmele, ONG-urile și cabinetele medicale afectate de COVID.

În cele 7 zile alocate depunerii dosarelor s-au înscris de 4 ori mai multe societăţi decât banii alocaţi.
Mihai Talciuc, întreprinzător: "În 20 de minute au fost peste 5,000 de solicitări, foarte multe societăţi. Dacă nu o să suplimenteze ceva guvernul, probabil că sub nicio formă nu o să ajungă banii respectivi la societatea mea."

Măsura 2 a atras, până acum, 22.226 de solicitanți. Bugetul inițial este de 350 de milioane de euro. Potrivit unei platforme digitale de business, această sumă va ajunge în cel mai fericit caz doar pentru primii 5.000 de aplicanţi înscrişi.

Adrian Dragomir, manager platformă digitală: "Ceea ce am făcut noi a fost să calculăm 15 % din cifra de afaceri pentru toate cele 22.000 de companii care au aplicat şi să adunăm de la numărul de ordine unu până unde s-au terminat banii."

Ministrul Economiei Virgil Popescu promite că plăţile vor începe în noiembrie. Dar, mai ales, că programul va fi suplimentat cu o jumătate de miliard de euro, bani europeni. Și așa, însă, cele 850 de milioane de euro - adică noul total - nu ar acoperi mai mult de 80 % din lista celor înscriși.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "Mâine o să facem exact calculele să vedem ce ar însemna 500 de milioane. Cert este că ne dorim ca cele 22 de mii de companii, evident cele eligible dintre ele pentru că probabil vor fi şi aplicaţii neeligibile, să beneficieze de finanţare."

Jumătatea cu adevărat plină din această poveste vine dinspre companiile foarte mici. În cazul lor, ajutorul maxim este de 2.000 de euro, bugetul este suficient şi nu vor fi întârzieri de plată.