In primele cinci luni din 2016, investitiile straine directe in Romania au insumat 1,653 miliarde euro, arata datele revizuite publicate de catre BNR.

"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 1.444 milioane euro (comparativ cu 1.653 milioane euro in perioada ianuarie – mai 2016), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.850 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 406 milioane euro", a precizat banca centrala. 

Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.

In 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.

Investitiile straine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la 4,1 miliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR.

Modificarile de fiscalitate anuntate de noul Guvern au bulversat mediul de afaceri, care a atras atentia ca desele schimbari lagate de taxare vor indeparta investotirii straini de Romania.

Impozitarea cifrei de afaceri ar penaliza companiile cu volume mari ale afacerilor, dar cu marje mici ale profiturilor, vine in contradictie cu normele Uniunii Europene si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune, a anuntat miercuri Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Consecinta va fi ca investitorii straini vor ocoli Romania din cauza schimbarilor prea dese din domeniul fiscal.

FIC reprezinta interesele a circa 130 de corporatii straine, care au investit in total peste 40 miliarde euro in Romania, aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe. Companiile respective au o cifra de afaceri anuala cumulata de peste 180 de miliarde de lei, circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea. Masura a fost aspru criticata de mai multi manageri si oameni de afaceri, care sustin ca aceasta contribuie la cresterea semnificativa a poverii fiscale intr-un timp foarte scurt.