Acest imprumut inlocuieste liniile de credit in valoare de 875 milioane euro, contractate in 2008 si 2009 cu scadenta in 2012 si neutilizate la data contractarii acestei linii de credit, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei.

Tranzactia a fost suprasubscrisa semnificativ, fiind initial lansata pentru o suma de 750 milioane de euro. Aceasta a avut ca lideri subscriitori si aranjori principali mandatati bancile BNP Paribas, BRD-Groupe Societe Generale, Citi, Raiffeisen Bank International AG si Unicredit.

Sindicatul de banci include in total un numar de 14 banci interne si internationale. Marja initiala a fost stabilita la 1,90% pe an, peste rata de referinta.

"Prin extinderea maturitatii programului de finantare ne mentinem pozitia financiara solida, intr-un mediu cu volatilitate ridicata. Suntem cel mai mare investitor din sectorul energetic romanesc, cu investitii anuale de peste un miliard de euro in ultimii sase ani. Investitiile noastre au avut o pondere considerabila de circa 3-4% in investitiile totale din Romania in 2010. Contractarea acestei linii de credit in ciuda contextului de piata volatil confirma increderea bancilor in capacitatile noastre financiare", a declarat in comunicat Daniel Turnheim, director financiar al Petrom.

La sfarsitul lunii septembrie 2011, gradul de indatorare al Petrom era de circa 11%, iar in perioada post privatizare nu a depasit 16%.

Grupul OMV a anuntat miercuri ca a obtinut doua credite sindicalizate in valoare totala de 1,68 miliarde euro, din care 930 milioane euro prin compania romaneasca, pentru a inlocui liniile de credit existente care vor ajunge la maturitate anul viitor.

Banii vor fi utilizati pentru "acoperirea nevoilor generale ale companiei", potrivit OMV. Linia de credit a OMV se va derula pe o durata de cinci ani, cu optiunea de a fi extinsa cu doi ani, noteaza OMV.

OMV Petrom a inregistrat in primele noua luni un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), dublu fata de perioada similara a anului trecut si mai mare comparatic cu castigul din 2010, si a avut vanzari in crestere cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro).

Compania este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV si este cel mai mare distribuitor de carburanti din Romania.