Aceştia semnalează că zeci de furnizori de gaze naturale riscă falimentul, în condiţiile în care clienţii lor anunţă că nu vor mai plăti gazele consumate şi denunţă unilateral contractele, pe fondul decretării stării de urgenţă de către preşedintele Klaus Iohannis în contextul pandemiei COVID-19.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, estimează că peste 20% din furnizorii de gaze vor dispărea în situaţia în care fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.

"Decretarea Stării de Urgenţă de către preşedintele Klaus Iohannis a adus şi primele atitudini pe piaţa de gaze. Din câte ştim la ora actuală, zeci de furnizori şi consumatori şi-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricărei plăţi pentru gazele consumate şi stoparea livrării de hidrocarburi pentru perioada următoare. Potrivit datelor din piaţă, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor dispărea în situaţia în care fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile", a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Din analiza realizată de asociaţie reiese că dacă micii furnizori vor intra în faliment, lipsa lor din piaţă va fi suplinită de marii furnizori, producători şi de importatori, care vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenţei din piaţă şi, implicit, cu o posibilă creştere a preţurilor pe termen lung.

Potrivit analizei, vor fi afectaţi şi producătorii şi operatorii din piaţa de gaze naturale, care, din cauza reducerii activităţii unor întreprinderi - tendinţă ce se conturează în prezent - vor întârzia în realizarea unor lucrări de mentenanţă sau investiţii, fapt ce poate influenţa capacităţile de producţie, transport şi distribuţie pe termen mediu.

Dumitru Chisăliţă a apreciat că există riscul creşterii numărului de clienţi vulnerabili din piaţa de gaze naturale.

"Afectarea cererii de produse la nivelul consumatorilor (cu excepţia produselor alimentare, a medicamentelor şi a materialelor medicale), spectrul insolvenţelor şi falimentelor, vor determina concedieri şi reduceri ale salariilor. Mai departe, creşterea şomajului, scăderea puterii de cumpărare, a cererii, devalorizarea monedei naţionale, repatrierea unui număr mare de români plecaţi în străinătate, sunt aspecte ce vor afecta în primul rând zona consumatorilor casnici (cei care se găsesc la sfârşitul lanţului valoric) şi astfel România se va confrunta cu o creştere a numărului clienţilor vulnerabili din piaţa de gaze naturale", a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Acesta le-a cerut participanţilor la piaţă să analizeze cât se poate de calm situaţia creată şi să intre în negociere pentru determinarea unui Preţ Corect la Gaze, care să avantajeze atât consumatorul cât şi furnizorul.

"Le recomandăm tuturor consumatorilor industriali să deschidă canale de dialog cu furnizorii lor pentru a discuta clauzele contractului de furnizare gaze astfel încât acesta să fie win-win şi să asigure continuitatea subzistenţei ambilor parteneri. Furnizorii trebuie să continue să furnizeze şi să încaseze contravaloarea gazelor, consumatorii - să beneficieze de un Preţ Corect la Gaze şi să aibă o perioadă de timp suficient de lungă de plată astfel încât să-şi închidă cash-flow-ul de funcţionare", a adăugat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.