Un alt proiect mare si mai avansat decat cel al Iberdrola, respectiv proiectul cehilor de la CEZ, ar putea asigura la randul lui electricitatea pe care o pot consuma aproximativ 1,3 milioane de gospodarii. Mai jos aveti si detalii despre stadiul proiectelor CEZ!

Planurile Iberdrola sunt mult intarziate fata de tintele anuntate initial. La ora actuala, potrivit ultimelor date publicate de compania de stat de transport electricitate, Transelectrica, Iberdrola se afla in faza in care are in lucru spre semnat de catre Enel Dobrogea a contractului de racordare pentru un parc eolian de 80 MW, la Mihai Viteazu (judetul Constanta).

De altfel, in comunicatul dat astazi publicitatii, Iberdrola spune ca parcul cu o capacitate de 80 MW, va fi construit incepand din acest an si va deveni operational din 2011.

Potrivit Iberdrola, Transelectrica i-ar fi dat licenta pentru cei 1.500 MW si separat va fi tratat proiectul de 80 MW de la Mihai Viteazu.

Iberdrola a mai aratat ca toate operatiunile din Romania se deruleaza in parteneriat cu firma Eolica Dobrogea, detinuta de grupul elvetian NEK si de firmele autohtone C-Tech si Rokura.

Cititi AICI comunicatul de presa al spaniolilor!

Compania spaniola a deschis primul birou la Bucuresti in mai 2009, dupa care a anuntat planuri de dezvoltare in Romania a unor proiecte de productie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW, in 50 de locatii din Dobrogea.

Country managerul Iberdrola este Adrian Goicea, care a lucrat si pentru Alro Slatina, dar si pentru bursa de electricitate OPCOM.

Iberdrola Renovables, divizia de energie regenerabila a companiei spaniole Iberdrola, anunta in februarie 2008 incheierea unui acord pentru preluarea a aproximativ 50 de proiecte de parcuri eoliene in estul Romaniei, cu o capacitate totala de 1.600 de MW, pentru o suma intre 200 si 300 milioane euro.

Centralele au fost preluate de la Eolica Dobrogea AG, divizie a companiei elvetiene de inginerie tehnica NEK si a firmei romanesti Rokura Bucuresti.

Despre prima centrala se spunea la momentul respectiv ca ar putea incepe productia in anul 2009! 
  
Iberdrola are trei companii in Romania. Prima infiintata a fost Iberdrola Energie Romania, in 13 mai, dupa care a urmat Iberdrola Engineering and Construction RO SRL, in 18 august, iar pe 1 octombrie, a fost inregistrata si Iberdrola Renewables Romania SRL.

Iberdrola este si una dintre companiile care dezvolta alaturi de statul roman proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, cu puteri de cate 720 MW fiecare.

Transelectrica estimeaza ca, pana in 2017, in Romania, vor fi construite turbine eoliene care vor totaliza o putere instalata de 3.000 MW, nivel dublu comparativ cu prognoza de 1.500 MW pentru 2012.

In prezent, Romania produce energie eoliana doar cu putin peste 15 MW, reprezentand un total al MW instalati.

Proiectul concurent al CEZ

La ora actuala, cel mai avansat proiect mare de producere energie din vant este cel al cehilor de la CEZ de 600 MW, de asemenea din Dobrogea.

CEZ a anuntat tot luni va primul sau parc eolian din Dobrogea mai asteapta o singura decizie pentru a conecta Statia de Transformare Tariverde la reteaua nationala.

"Pentru totalul de 600 MW, daca socotim un consum mediu de 100 KWh/luna rezulta ca putem alimenta aproximativ 1,3 milioane de gospodarii", au declarat pentru incont.ro oficialii CEZ.

Parcul eolian construit de Grupul CEZ in Romania ar urma sa fie cel mai mare parc pe uscat din Europa, cu o capacitate totala instalata de 600 MW.

Investitia CEZ este de 1,1 miliarde de euro.

In parcul din Dobrogea, 70 de turbine sunt deja instalate, in timp ce restul vor fi instalate in scurt timp.

"Cele 70 fac parte din prima parte a proiectului – Fantanele. De indata ce vor fi conectate la reteaua nationala prin Statia de Transformare de la Tariverde , aceste turbine vor mari capacitatea instalata de energie eoliana a Romaniei cu mai mult de 10 ori (primele 70 de turbine vor fi gata sa produca 175 MW)", se arata in comunicatul CEZ.

Toate autorizatiile, toate conditiile tehnice si cerintele legale au fost indeplinite si singura piesa lipsa in acest moment este aprobarea Transelectrica de a conecta statia de transformare la reteaua nationala, mai anunta CEZ. 
 
"Decizia, aflata acum in mana Transelectrica, este una deosebit de importanta, avand in vedere faptul ca doar aceasta prima conectare din prima parte a proiectului (Fantanele) va aduce in sistemul energetic romanesc o capacitate instalata 347,5 MW de energie eoliana", se mai spune in comunicatul CEZ.

(Explicatia neoficiala a diferentelor dintre aprecierile Iberdrola si CEZ referitoare la numarul de gospodarii pe care le vor putea alimenta cu electricitate ar putea veni din faptul ca in afara de clientii persoane fizice, compania spaniola se gandeste ca grosul energiei produse va merge catre clientii - firme.)