Liderii europeni vor lua masuri pentru redobandirea increderii la reuniunea de la sfarsitul saptamanii. Este un proces de lung, a adaugat cancelarul. "Ceea ce face o agentie de rating este responsabilitatea acesteia", a spus Merkel intr-o conferinta de presa la Berlin.

Intrebata ulterior din nou despre posibilitatea retrogradarii, Angela Merkel a raspuns ca nu mai are nimic de adaugat.

S&P a avertizat ca ar putea cobori ratingurile a 15 state din zona euro daca liderii europeni nu vor prezenta, la summit-ul de vineri, un plan credibil si decisiv de solutionare a crizei. printre aceste state se afla atat Germania si Franta, pilonii zonei euro, dar si celelalte patru state care beneficiaza de calificativ maxim "AAA": Austria, Finlanda, Luxemburg si Olanda.

Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat, imediat dupa anuntul S&P, ca analiza agentiei nu a luat in calcul acordul franco-german privind modificarea Tratatului UE, prezentat luni, iar decizia S&P ilustreaza o problema de incredere la nivel european.

In noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va incepe o ancheta vizand S&P, dupa ce agentia a transmis dintr-o eroare tehnica un mesaj catre abonatii unui serviciu al companiei in care sugera ca ratingul "AAA" al Frantei a fost revizuit in scadere. S&P si-a recunoscut ulterior greseala si a reconfirmat calificativul Frantei la "AAA", cu perspectiva stabila.

S&P este singura mare agentie de rating care a retrogradat Statele Unite in august. S&P a coborat ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza deficitului bugetar ridicat si trendului ascendent al datoriei publice. Totodata, agentia a acuzat divergentele politice de la Washington, care impiedica reforme importante.

Citeste si:

O noua lovitura pentru Europa. S&P vrea sa retrogradeze 6 tari de top din zona euro. Cand SUA si-au pierdut ratingul maxim, intreaga lume s-a cutremurat VIDEO

Cea mai scumpa moneda din lume. Cum si-ar putea rezolva Grecia problema datoriilor peste noapte