"O parte din contractele directe, posibil chiar 90% dintre ele, ar putea fi reziliate. Discutiile sunt aproapte finalizate. Vor fi rezilieri, in mod categoric", au afirmat sursele.

Hidroelectrica are in prezent zece contracte directe de vanzare a energiei catre companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC si EFT Romania.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la contractul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi sub media pietei.

Contactat de Mediafax, directorul general al Hidroelectrica, Dragos Zachia, nu a dorit sa comenteze informatia. "Nici nu confirm, nici nu infirm", a afirmat Zachia.

Renegocierea contractelor a inceput anul trecut, Ministerul Economiei solicitand beneficiarilor sa accepte cresterea preturilor de livrare, scaderea cantiatilor furnizate si reducerea perioadei de derulare a acordurilor.

Termenul initial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfarsitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si acopera aproximativ 30% din consumul de energie la nivel national. Compania a fost deseori criticata, inclusiv de presedintele Traian Basescu, pentru incheierea acestor acorduri, pentru preturile mici la care vinde energia catre "baietii destepti".