In Romania se fac incercari de limitare a puterilor Curtii Constitutionale. In Ungaria, Guvernul isi sporeste controlul asupra presei, tribunalelor si activitatilor culturale. Iar in Serbia, un nou Guvern isi impune autoritatea asupra unei banci centrale altadata independente.

Fiecare dintre aceste actiuni provoaca ingrijorare, iar luate impreuna sugereaza ca degradarea progresului democratic ar putea cuprinde zona de sud-est a Uniunii Europene, afirma Financial Times. 

Bruxelles-ul trebuie sa faca mai mult pentru a evita multiplicarea practicilor antidemocratice in aceste tari.

Statele membre UE trebuie sa fie pregatite sa foloseasca sanctiunile disponibile cum ar fi suspendarea dreptului de vot al unei tari, mai degraba decat sa considere aceasta drept o optiune "nucleara" cu care doar sa ameninte nu sa o si aplice. Alte instrumente ar putea, de asemenea, sa fie luate in considerare, afirma cotidianul britanic. 

Supravegherea modului in care se respecta principiile democratice ar putea fi introdusa pentru toate tarile membre, cu sanctiuni corespunzatoare in caz de nereguli.

Toate tarile care au aderat la UE trebuie sa respecte criteriile de la Copenhaga. Acestea presupun ca ele sa mentina guvernarea democratica si drepturile omului, sa adere la o economie de piata si sa accepte obligatiile UE, adauga Financial Times, citat de Mediafax. Aceasta cerinta nu se suspenda la aderare, iar Europa trebuie sa afirme acest lucru foarte clar, conchide cotidianul britanic.