O misiune comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a fost la inceputul lunii februarie la Bucuresti pentru cea de-a saptea evaluare a acordului, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Autoritatile romane au decis sa nu mai acceseze ultima transa, de aproximativ un miliard de euro, din actualul acord cu FMI, considerand ca rezervele BNR sunt suficiente. La finele lunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.

Spre deosebire de actualul acord, cand Ministerul Finantelor Publice a avut la dispozitie imprumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru acoperirea deficitului bugetar, in viitoarea intelegere sumele puse la dispozitie de catre CE vor putea fi atrase, in caz de necesitate, numai de catre Banca Nationala.

Prin noul acord FMI si UE vor tine la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI si 1,4 miliarde Uniunea Europeana), bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta.

BNR a tras in cadrul actualului program 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata de aproape 13 miliarde de euro pusa la dispozitie de la FMI, in timp ce Ministerul Finantelor a primit 2,4 miliarde de euro. Pachetul total de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale este de aproximativ 20 de miliarde de euro.