In vizor sunt Spania si Italia, in timp ce Comisia Europeana a anuntat ca exclude orice alta interventie, de genul celor care au salvat de doua ori Grecia de la faliment.

"E un prim pas important ca sa ne asiguram ca noi, ca tara, nu ne intindem mai mult decat ne tine plapuma", a declarat presedintele american.

Pana si tonul presedintelui Obama a tradat o oarecare ingrijorare, cand a anuntat ca a promulgat legea care creste plafonul de indatorare cu peste doua mii de miliarde de dolari, peste nivelul deja astronomic de 14 trilioane. Pietele raman insa tematoare. Pe de o parte, pentru ca Agentia Moody's care evalueaza riscurile financiare a coborat perspectiva Statelor Unite, de la "stabila" la "negativa".

Pe de alta, le ingrijoreaza zona euro. De doua zile, indicii bursei de la Madrid scad continuu, iar intoarcerea neasteptata din vacanta a premierului Zapatero si sedinta de guvern extraordinara de astazi, complica si mai mult lucrurile. Intre timp, spaniolii de rand sunt tot mai furiosi pe guvernanti.

Si Italia da iar motive de ingrijorare. Presa speculeaza ca guvernul de la Roma cauta sprijin politic in cadrul Uniunii Europene, dupa ce bursa din Milano a urmat-o la vale, pe cea din Madrid. Premierul Berlusconi urma sa se adreseze astazi camerelor reunite ale Parlamentului, dupa ce obligatiunile pe zece ani ale Italiei au atins niveluri record. Efervescenta din Occident se resimte si in Asia. Bursele din India, Taiwan si Singapore, dar si cea din Australia, au avut sedinte pe minus.

"Investitorii sunt ingrijorati ca recesiunea din Statele Unite si Europa vor trage in jos si economiile asiatice, inclusiv China. Cu atat mai mult, cu cat China insasi arata semne clare de incetinire", spune analistul Francis Lun.