Romanii au toate motivele sa se uite acum cu mare atentie la conflictul dintre Siria si Turcia. Daca aveti impresia ca este departe de noi, va inselati. Sunt numai cateva mii de kilometri distanta. Daca aveti impresia ca nu ne priveste, va inselati si mai tare.

Romania este una dintre cele 28 de tari membre NATO, iar Turcia, alta. Pentru a treia oara in istoria Aliantei Nord Atlantice, este invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care stipuleaza ca un stat membru poate cere consultari in cadrul Consiliului Aliantei, atunci cand securitatea sau integritatea sa teritoriala sunt amenintate.

Toata lumea spera ca Turcia sa NU ceara aplicarea punctului 5, care prevede ca un atac impotriva unui stat membru este un atac impotriva tuturor si da cale libera ripostei armate, a tuturor aliatilor, impotriva agresorului, in acest caz Siria.

In caz ca vantul de razboi de la granita de sud-est a NATO se va transforma in uragan, Romania va participa la un eventual conflict cu ceea ce ne va cere Alianta, cel mai probabil fregate, asa cum a facut in cazul Libiei, anul trecut.

Nu numai romanii spera sa nu se ajunga la un razboi NATO-Siria, dupa ce ieri un atac cu mortiere dinspre Siria spre Turcia a omorat cinci civili in oraselul de frontiera Akcakale, iar guvernul de la Ankara a ripostat cu artileria si miercuri si joi, tragand obuze peste granita cu Siria, in locurile de unde a pornit atacul.

De miercuri-noapte tarziu, telefoanele cu fir scurt suna incontinuu, intre marile puteri ale lumii. O reuniune de urgenta, e adevarat, la nivel de ambasadori, a fost convocata la sediul NATO de la Bruxelles. Cei 28 de aliati au condamnat atacul venit din Siria, au repetat sustinerea fata de Turcia si au cerut guvernului de la Damasc incetarea de urgenta a ostilitatilor.

Problema este ca, in acest moment, un razboi NATO-Siria ar putea avea consecinte planetare, pe care nici macar nu ni le putem imagina acum. Orientul clocoteste in 2012.

CITITI INTREAGA ANALIZA PE WWW.STIRILEPROTV.RO