Vizita premierului in China a fost prezentata de oficialii romani ca un adevarat turneu pentru atragerea investitorilor chinezi. Premierul a fost asteptat cu covorul rosu la scara avionului si presa a fost asteptata la iesirea din avion de 2 chinezoaice imbracate in costume traditionale.

Protocolul nu s-a oprit aici. Asiaticii au blocat zeci de kilometri de drum pentru ca invitatii sa nu stea in trafic.

Autostrada de la aeroport catre centrul orasului este incredibila. Are cate 4 benzi pe sens. Insa pe sensul nostru de circulatie nu mai este nicio masina in afara de cele din delegatia oficiala, astfel incat delegatia romana sa junga cat mai repede la hotel.

La fel de bine primiti au fost si ceilalti musafiri de rang inalt. Contractele semnate fac insa diferenta. In timp ce noi ne-am intors cu strangeri de maini si promisiuni ,presedintele Bolivei a reusit sa semneze pentru construirea unui satelit, dar si pentru dezvoltarea de schimburi comerciale maritime. Autoritatile de la Bucuresti au vizat infrastructura, energia nucleara si irigatiile.

Adevarul e ca noi nu avem cum sa semnam pe loc ceva pentru ca legea ne obliga sa organizam licitatii la care chinezii pot participa doar daca vor. Astfel, companiile asiatice ar trebui sa concureze cu cele europene. Cel mai probabil, ar castiga detasat pentru ca au oferte imbatabile. Cert este ca au interese. Romania le poate deschide calea catre Occident.

Si companiile chinezesti au pregatit vizita oficialilor romani pana la cel mai mic detaliu. Ministrul este asteptat cu urari in romana. O angajata e in costum traditional romanesc, pana si florile de pe birou sunt in culorile steagului nostru.

Oricum ar fi, romanii trebuie sa se miste repede. Anul viitor in partidul comunist chinez au loc alegeri si nimeni nu stie care va fi apoi strategia. Deocamdata nu avem nici macar un ambasador la Beijing.