Problema Italiei pleaca de la uriasa sa datorie publica. In ciuda planului de austeritate al premierului Berlusconi, exista riscul ca peste 6 ani datoria Romei sa ajunga la 150% din PIB daca nu se inregistreaza crestere economica.

Din biroul sau, IL Cavaliere vede lucrurile altfel: "Aprecierile investitorilor asupra rezervelor noastre valutare nu iau in considerare soliditatea sistemului nostru bancar. Eu insumi sunt un intreprinzator cu trei companii cotate la bursa, asa ca stiu ce inseamna presiunea financiara", a spus premierul Italiei, Silvio Berlusconi.

Toate bune si frumoase, dar "discursul lui Berlusconi era menit sa-i linisteasca pe cei care voiau sa faca afaceri, sa investeasca in Italia. In schimb, n-a facut decat sa spuna lucruri stiute de trei ani incoace, ca totul e bine in Italia", a afirmat James Walston de la Universitatea Americana de la Roma.

Ca lucrurile stau mult mai rau o dovedeste intalnirea de ieri dintre premier, sindicate si asociatiile patronale. Berlusconi propune noi reduceri bugetare, privatizari si incurajarea sectorului constructiilor, important generator de venituri.

Paradoxal, cealalta necunoscuta, adica Spania pare sa se miste, in sfarsit, ceva mai bine. Madridul a lansat joi o mult asteptata emisie de obligatiuni, de 3,3 miliarde de euro, menita sa calmeze pietele.

In acelasi scop, Banca Centrala Europeana a anuntat ca nu va schimba dobanda de referinta, pentru a nu provoca noi fluctuatii la burse. Asta n-a impiedicat indicii bursieri de pe continent sa scada pentru a treia zi consecutiv.