"Energia nucleara face parte din mixul energetic al Romaniei si va face parte si pe viitor. Alaturi de regenerabile, productia de energie nucleara se incadreaza in directia in care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Productia de energie din surse nucleare este o energie free-carbon", a spus oficialul.

Ea a adaugat ca subiectul construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va fi analizat in cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a Romaniei 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucreaza in prezent.

"Nu vreau sa ma pronunt asupra reactoarelor 3 si 4. Nu cred ca este sanatos pentru Romania sa punem carul inaintea boilor. Suntem in procesul in care vrem sa definim strategia energetica. Ne-am propus niste pasi si vrem sa urmam acesti pasi. Suntem in faza de dezvoltare a modelului matematic. Dar, vreau sa repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleara va face parte din mixul energetic al Romaniei si in viitor. La nivel european, Romania se afla in randul tarilor care sustin productia de energie din surse nucleare", a subliniat secretarul de stat.

Popescu a amintit ca Romania se afla in acest an pe primul loc in lume in domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.

"Ce avem in domeniul nuclear? Avem expertiza si sunt mandra ca aceasta expertiza exista in Romania si trebuie sa facem eforturi sa o pastram, sa o conservam si chiar sa o dezvoltam. Avem excelenta in operare. Avem locul intai pe partea de operare a unitatilor 1 si 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie sa tinem cont si pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luam in calcul in definirea strategiei energetice", a aratat Corina Popescu.

Ea a adaugat ca Romania a finalizat de produs apa grea necesara pentru toate cele patru unitati. "Important este sa gestionam acest produs pe viitor, iar aceasta este una dintre preocupari", a completat secretarul de stat.