Fiecare producator ce expune la Domul Invalizilor incearca sa ne convinga ca la standul lui gasim masina viitorului. E valabil si pentru Renault, unde conceptul Eolab se lauda cu un consum de numai un litru de benzina la suta de kilometri.

Ca sa obtina un consum atat de mic, Renault foloseste aluminiu, magneziu si compozit. De pe bord nu lipseste tableta, prin care masina primeste informatii despre trafic, vreme sau starea carosabilului.

Anne Asensio, designer de masini: ''Azi, masinile conectate ne promit zero accidente, comunicand cu infrastructura sau preluand controlul volanului''.

BMW prezinta un roadster cu doua locuri, plin de inovatii tehnologice. BMW Vision ConnectedDrive se lauda ca ofera conectivitate, infotainment si dispozitive de siguranta de ultima ora, pentru o experienta a sofatului cu totul inedita.

Cei de la Mercedes-Benz au venit cu AMG GT, dezvaluita mai intai la Salonul Auto de la Paris din octombrie anul trecut. Bolidul galben are 510 cai-putere, care il ajuta sa atinga suta de kilometri in 3,7 secunde.

Gorden Wagener, designer de masini: ''Suntem la granita de unde masina devine digitala, de unde industria auto clasica se contopeste cu aceea a electronicelor de consum si cu tehnologia digitala''.

Designerii de la Infiniti, brandul de lux al Nissan, prezinta modelul Q80, de cinci metri lungime, cu un motor turbo V6 de trei litri. Daca va ajunge sa fie produsa vreodata in serie, masina va fi la concurenta cu conceptul XE al celor de la Jaguar, prima masina din lume facuta dintr-un aliaj de aluminiu reciclat. XE se lauda ca e prietenos si cu mediul si cu pietonii.

Ian Callum, designer de masini: ''Pentru siguranta pietonilor, aceasta masina are airbaguri in capota. Asta e tehnologia.''

De altfel, semn ca industria auto e in pas cu vremurile, designerii de la Alpine, divizia de masini sport a Renault, au venit cu un concept inspirat dintr-un... joc video. Expozitia de masini concept de la Paris se incheie pe 1 februarie.