In ultimii doi ani, au plecat la Cluj 3 Mercedesuri, 1 BMW si un jeep Hyundai Santa Fe. Desi legea spune ca aceste masini ar trebui repartizate acolo unde este nevoie de ele, cei de primarie au apreciat gestul, desi parcul auto nu era gol.

"Cu ce avem in parcul auto ne descurcam , dar intrebati fiind, achizitia nu ar fi implicat costuri, primaria si consililul local au considerat oportun sa avem aceasta masina'', explica Oana Buzatu, de la Primaria Cluj.

Nu au zis nu nici cei de la Prefectura din Cluj. Cu BMW-ul se plimba prefectul, dar jeep-ul nici macar n-a iesit din garaj.

Donatia a fost apreciata si de angajatii Consiliului Judetean. ''Nu consuma mult, e o masina pe care o folosesc oamenii pentru urmarirea deszapezirilor”, spune Mircea Avram, director Consiliul Judetean Cluj.

Un Mercedes Brabus si doua jeepuri Infinity, care costa de la 60.000 de euro in sus au ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii. In 9 luni, CSM a cheltuit pentru intretinerea automobilelor 10.000 de euro, aproape cat ar fi dat pe doua Dacii noi.

Suna ciudat dar au fost si angajati ai statului care au spus nu luxului. Prefectul de Salaj de pilda a refuzat un Mercedes ML.

Masinile confiscate sunt repartizate de o comisia inter-ministeriala condusa de un director al Secretariatului General al Guvernului. Legea este facuta in asa fel incat Ministerul Finantelor este obligat sa comunice lunar lista cu masinile confiscate, astfel incat membrii comisiei sa isi aleaga de acolo ce masini vor sa pastreze pentru a le de mai departe gratuit celorlalte institutii ale statului.

Asa se face ca la licitatie ajung doar masinile refuzate de stat. In 2010 si 2011 comisia interministeriala de la Guvern a repartizat cu titlu gratuit 138 de masini, printre care 12 Audi, 15 Mercedes, 4 BMW-uri si 9 automobile Volkswagen.