"Comisia Europeana si-a dat acordul pentru ca Romania sa poata exporta carne de porc in tarile UE, incepand cu 1 ianuarie 2012. Este o mare realizare, pentru ca se vor rezolva astfel problemele acestui sector", a spus Tabara.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti pentru piata UE au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.

Tabara a mai spus ca reluarea exporturilor va duce si la cresterea consumului de cereale din Romania. "Cred ca vom ajunge la zeci de mii de tone de carne de porc pe care le putem exporta anual", a afirmat ministrul.

La inceputul acestui an Tabara declara ca a discutat la Bruxelles cu comisarul pentru sanatate John Dalli, pentru ca Romania sa poata exporta carne de porc, in conditiile in care intruneste toate conditiile necesare.

Citeste si:

In Spania nu mai e loc pentru imigranti. El Dorado a devenit cosmar pentru milioane de straini, datori la banci expulzati din case