Cat vezi cu ochii, hotarele din vestul tarii sunt incarcate de roade, dar degeaba. Acum e prea multa marfa si prea putina organizare. Pentru ca in zona, centrele de colectare sunt prea putine, iar camere de depozitare cu temperatura controlata inexistente, oamenii se descurca asa cum pot.

"Ne bucuram de roade, numai o problema avem. Un centru de colectare. Muncesc un an de zile si cand
sunt cu recolta in mana ce sa faci cu ea?",
spune Iosif Fazekas, producator.

"Nu avem unde sa ii predam, sa vindem, asta e cea mai mare problema"
, explica si Editha Mezei, producator.
 
Intr-o saptamana, pretul unui kilogram de capsuni a scazut de trei ori. Daca zilele trecute a fost 9-10 lei, astazi pe camp pleaca de la 3 lei. La piata, din cauza intermediarilor, se dubleaza insa. Cat despre export, nici vorba. Desi Romania ar putea livra chiar si in Uniunea Europeana, in lipsa unor proiecte din partea autoritatilor locale gustoasa capsuna romaneasca moare la ea acasa.

Exista insa, tot in vestul tarii, si cultivatori de succes. Leontin a stat mai bine de 10 ani in Germania, unde a avut o afacere, desigur, cu capsuni. A cumparat pamant langa Oradea si plante din California, iar anul acesta are deja o recolta bogata in care a investit 50.000 de euro. Omul foloseste folii protectoare intinse pe pamint, care impiedica
buruienile sa se dezvolte.

Ca sa nu i se strice fructele, fermierul de langa Oradea lucreaza, bineinteles, nemteste. Si-a organizat transportul si le livreaza in ziua in care le-a cules. Acum abia face fata comenzilor pentru ca, in fiecare zi, de pe plantatia pleaca aproape o tona de capsuni.