Producator: "Pepenele asta negru este foarte bun, are productie foarte mare si la vanzare se cauta cel mai bine. Mai ales in capitala Romaniei, la Bucuresti, dar si Clujul, iar il mananca, la Timisoara nu prea se mananca pepene negru, Craiova, iar mananca pepene negru.E bun, e dulce."

Pepenii din Dabuleni au umplut tarabele din toate marile orase.

Robert are 35 de ani si cultiva pepeni pe una dintre cele mai mari suprafate din localitate. Investitia initiala a fost imensa - aproape 200 000 de lei - iar omul nostru spera sa ii aduca profit.

Robert Stefanel, producator: "Acest vargat se confunda cu pepenele de Grecia, dar este romanesc produs in Dabuleni. Este o samanta din care pun si grecii, punem si noi."

Zecile de tone de pepeni se dau cel mai bine in piata de gros de la marginea localitatii. Aici producatorii si intermediarii negociaza pana cad la pace. Apoi, remorcile sunt incarcate.

Intermediar: "Eu duc marfa, motorina si plata in piata, daca e sa platesc piata, imi raman si mie 4, 5 milioane la un transport. Am avut cursa de am stat o zi, am avut cursa de am stat patru zile. Marfa buna la Dabuleni, ajunge la 40 de bani, 45 de bani. Eu de aici o duc la altul care e en-gross-ist din Bucuresti si el pune marfa pe taraba."

Multi tarani prefera sa lucreze cu intermediarii - daca ajung la un pret bun. Asta ii scuteste de transportul si vanzarea pepenilor la taraba.

Tudor Vasile, viceprimar Dabuleni: "In acest moment e plina piata de pepeni de Dabuleni, deci nu mai sunt din Grecia. Se livreaza zilnic 200 de tone de pepeni in toata tara"

In septembrie, cultivatorii de pepeni din Dabuleni vor trage linie si vor afla cat de profitabil a fost acest an.