"Am suspiciuni ca Romania s-ar putea fi importat carne de porc, din Germania, contaminata cu dioxina", spune Caruz. Din totalul importurilor de carne de porc, adica circa 33% vine din Germania. Doar in primele zece luni din 2010, Romania a importat 162 de mii de tone de carne de porc, in valoare totala de 250 de milioane de euro.

Caruz apreciaza ca este greu sa fie verificate toate importurile deoarece o proba de dioxina costă 400 de lei, potrivit Mediafax.

In replica, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, spune ca Romania nu poate interzice importurile de carne de porc. El da ca exemplu Ungaria care a interzis in prima instanta importurile si apoi a deblocat piata. "Romania a aderat la Uniunea Europeana si trebuie sa respecte niste reguli. Ungaria a anulat masurile pe care le-a luat", spune el.

Tabara crede ca problema posibilei aparitii a cazurilor de dioxina la carnea de porc in Romania este generata din motive politice.

Pretul carnii de porc, la limita de jos

El spune ca din cauza problemelor din Germania, carnea de porc s-a ieftinit peste masura, de la 1,5 euro pe kilogram la 1,12 euro pe kilogram, iar producatorii romani nu mai pot concura cu produsele importate.

Crescatorii de porci spun ca vor pierde 100 milioane lei in trei luni daca pretul carnii nu creste.

Caruz estimeaza ca producatorii din domeniu vor inregistra pierderi de circa 100 de milioane de lei in urmatoarele trei luni daca pretul carnii se va mentine la nivelul scazut de acum.