"Dincolo de ceea ce Romania poate si trebuie sa faca pentru a-si pune in valoare acest potential national, cred ca este important sa gandim de acum si in termeni regionali, pentru ca sunt domenii de productie agricola cum ar fi cerealele, in care in momentul de fata data fiind evolutia pe piata internationala nu mai e suficient sa produci in cantitati importante, ci mai ales sa ai pietele de desfacere adaptate si sa ai capacitatea de negociere a preturilor, pentru ca traim intr-o lume in care preturile la produse alimentare, in general, si la cereale, in special, sunt foarte volatile. Din acest punct de vedere, cred ca nu ne mai putem baza doar pe ceea ce putem face cu mecanisme de interventie pe piata, asa cum Uniunea Europeana obisnuia sa faca in trecut, ci mai ales cum putem face pentru a asigura o anumita stabilitate a preturilor prin capacitate de negociere, prin forta de negociere pe piata", a afirmat Ciolos, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, piata regionala de cereale ar putea fi constituita pornind de la faptul ca, in Uniunea Europeana si in vecinatatea UE, Romania are tari vecine cu potential de productie agricol important - Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria -, dar si de la faptul ca are deschidere la Marea Neagra.

"Romania impreuna cu aceste tari ar putea juca un rol important in constituirea unei piete regionale de cereale si pornind de aici si pe alte produse agricole, dar ma gandesc in primul rand la cereale, cu forta de impact, de negociere nu doar la nivel regional, ci si la nivel international", a spus Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a subliniat ca este necesara o buna organizare a producatorilor agricoli din Romania. "Dincolo de ceea ce poate sa faca statul pentru facilitarea crearii unor astfel de burse si parteneriatul cu tarile vecine in aceasta perspectiva, asta presupune in primul rand o buna organizare a producatorilor agricoli din Romania atat pentru a concentra productia, cat si pentru a avea capacitatea sa stocheze aceasta productie sau surplusul de productie care nu este comercializat imediat sa-l stocheze pentru a putea apoi negocia preturile atunci cand piata este cel mai bine adaptata", a precizat Ciolos.

El a adaugat ca este necesar si ca productia in sectorul agro-alimentar sa fie realizata la norme europene. "Cu statele membre ale Uniunii Europene in interiorul politicii agricole comune exista aceste posibilitati de parteneriat, cu tarile vecine avem acordurile de liber schimb, atat cu Republica Moldova, cat si cu Ucraina, care constituie un cadru care ar trebui sa ne permita sa purtam aceste discutii si sa construim aceste parteneriate pe termen lung, care pot merge dincolo de parteneriate comerciale si la parteneriate profesionale sau administrative pentru a sprijini aceste tari sa produca in sectorul agro-alimentar la norme europene. Atuul Uniunii Europene fata de alte zone din lume in sectorul agro-alimentar e constituit in primul rand de standardele de securitate, de siguranta alimentara foarte ridicate in raport cu alte parti din lume", a spus Ciolos.