Pepenii nostri sunt aproape copti si vor fi culesi de saptamana viitoare, cand agricultorii vor fi nevoiti sa-si faca loc in piete si, culmea, sa-i convinga pe oameni ca vand pepeni romanesti.

In Timis, comerciantii care vand pepeni la sosea jura ca i-au cumparat de la localnicii care au inceput culesul. Un barbat pare ca a repetat de multe ori aceasta "poezie".

"Este in Lovrin aici, Ferecean, care are deja recoltata; recolteaza 500 de kilograme", spune comerciantul.

De curiozitate, reporterii Pro TV i-au facut o vizita renumitului domn Ferecean, care, surpriza, acum culege primul pepene pe anul acesta.

"Ah, nu, nu este de la noi, tot ce este pe piata in momentul de fata este din Grecia, Iran, Turcia si tarile din Balcani. Incepand de saptamana viitoare sa o culegem", a spus Sebastian Ferecean, agricultor.

Un vanzator incearca sa vanda o lubenita de 12 kilograme "suta la suta romaneasca", din productie proprie: "E romaneasca, e de la Saravale".

Clientii sunt astfel pacaliti, iar cultivatorii adevarati de pepeni romanesti risca sa piarda lupta cu importul. In Dabuleni, patria pepenilor, pietele sunt pline de intermediari care vand pepeni din Turcia si Grecia.

"Cine ne mai crede acum pe noi ca vindem pepeni de Dabuleni?", se intreaba cu amaraciune domnul Nelu, care risca sa ramana cu doua tone de lubenita nevandute si sa piarda 60.000 de lei investiti in cultura.

"In piata din Craiova, la piata de gross, sunt acolo cate masini vreti, pline cu lubenita de Dabuleni si ea e de Grecia. De acolo se aprovizioneaza toti bisnitarii, ca toata tara este plina de bisnitari", spune Nelu Lupu.

Agricultorii spun ca anul acesta a fost chiar un an bun pentru pepenii romanesti, dar abia de saptamana viitoare vor incepe recoltarea masiva.

Pepenele rosu se vinde acum cu 3 lei kilogramul, insa de saptamana viitoare, cand va ajunge in piete si cel romanesc, preturile ar trebui sa scada.