La Arad, marii procesatori s-au reorientat. Nu mai cumpara carne din tara, ci de peste granita. In Ungaria, porcul in viu variaza intre 6,5 si 8 lei pe kilogram, in vreme ce, la noi trece de 10 lei.

"Carnea o achizitionam din Ungaria. Daca privim din punctul nostru de vedere, ne avantajeaza mult. Materia prima e la preturi mult mai bune si putem pune pe piata produse la un pret mai mic"
, spune Amelia Rus, director de productie al unei firme de procesare a carnii.

In schimb, pentru ca oamenii inca nu stiu, multi comercianti s-au gandit ca pot face un profit si mai mare daca aduc marfa din Ungaria, dar o vand la preturile de dinainte de ieftinire. In alte centre comerciale, carnea din Ungaria este mai ieftina cu 20% fata de cea romaneasca.

Patronii combinatelor agro-industriale din vestul tarii se uita, acum, spre guvern si spun ca si la noi ar trebui luata o astfel de masura. "Scaderea TVA la unguri e un lucru foarte rau pentru noi. Judetele care se invecineaza cu Ungaria, la 22% diferenta, se duc si isi fac aprovizionarea de acolo. Noi ce facem? Ori ieftinim carnea pana nu mai putem duce, ori pana la urma, pentru ca nu s-a luat nicio masura, nu vom mai putea duce. Ce fac? Inchid sau pierd? Orice om constient inchide, ca nu mai e rentabil", se plange Dimitrie Musca, director al combinatului agro-industrial Curtici.

Problemele producatorilor romani ar putea fi amplificate si de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din Uniunea Europeana, dupa in mai multe tari s-au depistat cazuri de pesta porcina.